zo maak jeSpareribs uit de oven

Sparerib recepten komen in alle soorten en maten. Maar hoe maakt de slager zijn ribbetjes klaar? Lees het hier!

Voorbereiding
Kooktijd
spareribs

Sparerib is een heerlijk stukje vlees, mits goed klaargemaakt. Het vlees moet de juiste gaarheid hebben voor een fijn mondgevoel. Kook je ze voor (zonder te vacumeren), dan eindig je met slobberige en veel te zachte ribben. Neem je niet lang genoeg de tijd, dan komt het vlees lastig van de botten af. Maar met dit recept zul je altijd goed zitten.

Voorbereiding

Haal het vlees minimaal 2 uur voordat je wil beginnen uit de koelkast. Zo kan het vlees op kamertemperatuur komen en kan de droge rub hechten aan het vlees. Bij dit recept laten we het vlies aan de onderkant van de ribben zitten. Hier merk je straks niks meer van en scheelt een hoop gedoe.

Droge rub

Een droge rub is niks meer dan een mengsel van kruiden en zout. Door het van tevoren op de ribben aan te brengen, heeft het even de tijd om aan het vlees te hechten. Dat hoeft niet een dag van tevoren te gebeuren en kan prima een half uurtje voordat ze de oven in gaan. Het gaat hier enkel om de hechting van de kruiden aan het vlees. Het is dus anders dan marineren.

In dit recept gebruiken we de rub van Hey Grill Hey. Maar je kan hier natuurlijk op variëren of zelf iets bedenken. De rub zoals hier beschreven is een echte klassieker en past perfect bij varkensvlees.

Gooi alle kruiden en de basterdsuiker bij elkaar. In de ingrediëntenlijst staat dit aangegeven met "rub". Zorg dat het heel goed gemengd is. Dep de ribben droog met een stukje keukenrol. Breng de rub royaal aan op het vleesige deel van de ribben. De kant van het vlies laat je blanco. Geef de rub 30 minuten om te hechten aan het vlees.

spareribs-met-rub.webp

Saus (glaze)

Doe alle ingrediënten aangegeven met "saus" bij elkaar in een pannetje. Verwarm de saus kort. Maak de saus terwijl de ribben op temperatuur komen buiten de koelkast, of terwijl ze in de oven staan. Dat scheelt weer tijd.

In de oven

Verwarm de oven voor op 130 graden op de hetelucht stand. Doe de ribben in een grote braadslee. Vul een schaaltje voor de helft met water en zet deze naast het vlees in de braadslee. Dek het geheel af met aluminiumfolie.

Wanneer de oven op temperatuur is, schuif je de braadslee erin. Zet een timer van 40 minuten. Wanneer de timer afgaat, verhoog je de temperatuur naar 150 graden. Zet opnieuw een timer van 40 minuten. Tot slot verhoog je de temperatuur naar 170 graden wanneer de timer afloopt zet je de laatste timer van 40 minuten.

spareribs-na-grillen.webp

Haal nu het aluminiumfolie van de braadslee en haal ook het bakje water weg. De ribben moeten namelijk afgelakt worden met de saus. Pak een kwast en smeer de ribben in. Eenmaal ingesmeerd kan de braadslee (onafgedekt) weer de oven in voor 6 minuten. De saus zal een beetje indrogen op het vlees. Na de 6 minuten smeer je ze weer in en gaan ze opnieuw de oven in voor 6 minuten. Herhaal het nog 1 laatste keer. Houd nog een beetje saus over om de ribben in de dippen.

Genieten maar!

spareribs aflakken