Aangepaste openingstijden aprilBekijk nieuwsbericht

leidseHutspot

Ontdek de traditionele smaak van Leiden met onze heerlijke hutspot - een tijdloos gerecht dat warmte en gezelligheid op tafel brengt, perfect voor 3 oktober.

Voorbereiding
Kooktijd
een bord met hutspot

Bereiding vlees

Snijd de runderlappen in kleinere stukken. Verhit een braadpan op een matig vuur en smelt er een klont boter in, of vraag de slager om stukjes rundvet om te braden, nóg lekkerder. Bak een deel van de lapjes goudbruin in de hete pan. Kruid het vlees tussendoor met wat peper en zout. Bak nooit te grote hoeveelheden in één. Enkel de buitenkant van de lapjes is nu van tel, dus het vlees hoeft binnenin niet gaar te zijn. Haal het vlees uit de pan en leg het even op een bordje.

Pel de uien en snipper ze zeer fijn. Bak de helft van de ui in dezelfde pan. Roer af en toe en laat de uien niet bruin kleuren. Gooi de gebakken stukjes vlees in de stoofpot met ui en doe er 2 theelepels sambal.

Smeer een flinke laag mosterd op de peperkoek en leg de sneetjes peperkoek bovenop het stoofgerecht (mosterd naar onder) en schenk het kriekbier, of de Guinness, bij het vlees en de ui, zorg ervoor dat het vlees onder staat en doe het takje/blaadjes laurier tussen het vlees, en zet het deksel op de pot met een kiertje.

Gaar de runderlappen in de oven van 170°C gedurende 3 uur of in een pan met een dikke bodem 3 - 4 uur op een kleine pit.

Bereiding hutspot

Schil de aardappelen en de winterpeen en snijd deze in stukjes. Doe de aardappelen, winterpeen en de helft van de uien in een pan. Voeg voor ongeveer de helft van de hoeveelheid in de pan water toe en een vleesbouillontablet. Breng aan de kook en laat ongeveer 20-25 minuten koken tot alles gaar is.

Haal de laurier uit de vlees pan en stamp de aardappelen, ui en winterpeen door het vlees.