Erwtensoep

Erwtensoep, of "snert," is een traditionele Nederlandse soep die vooral in de winter wordt gegeten. Hieronder vind je een klassiek recept voor erwtensoep met hamschijf.

Voorbereiding
Kooktijd

Bereiding

Spoel de spliterwten goed af onder koud water.

Doe de spliterwten samen met de hamschijf en 2 liter water in een grote soeppan. Breng het aan de kook en schuim het schuim dat bovenkomt af. Voeg daarna de laurierblaadjes toe.

Voeg de prei, wortel, knolselderij, aardappelen en ui toe aan de pan. Laat de soep op een laag vuur sudderen voor ongeveer 2 tot 2½ uur. Roer af en toe zodat de erwtjes niet aan de bodem van de pan blijven plakken.

Haal de hamschijf uit de soep en verwijder het bot. Snijd het vlees in stukjes en voeg het weer toe aan de soep.

Verwijder de laurierblaadjes en breng de soep op smaak met zout, peper en fijngesneden selderij.

Snijd de rookworst in plakjes en voeg deze toe aan de soep. Laat de soep nog 15-20 minuten sudderen.