(Voor)bereiding, een dag van te voren
Doe het beenhammetje in een pan en overgiet hem met melk zodat hij goed onder staat (melk onttrekt namelijk zout aan het vlees, dat is na het braden lekkerder).
Laat hem dan een dag in de melk staan, haal de ham er dan uit en droog het hammetje af.
Leg het hammetje op een snijplank en maak met een scherp mes sneetjes in het vlees van ongeveer ½ cm diep. Daar komen dan de kruidnageltjes in.
Doe de bruine suiker (of honing) met de mosterd in een bakje, voeg de kruidnagelpoeder, een beetje peper, de gemberpoeder en de knoflook toe en meng dit door elkaar met de cognac tot er een dik mengsel ontstaat.
Bereiding
Leg het beenhammetje in een ovenvaste schaal en smeer met een kwastje het mengsel erover, ieder half uur één keer
De ham (naar gewicht) 1½ tot 2kg 1½ tot 2 uur uur in een voorverwarmde oven van 150º C af braden.
Serveren
Leng het restant van het mengsel aan met wat verse room en bouillon, gebruik deze saus bij het serveren van het warme beenhammetje.
Serveer er bijvoorbeeld aardappelpuree bij met een salade of verse groenten.