Runderbouillon

Een goede soep begint bij een zelfgemaakte bouillon.

Voorbereiding
Kooktijd

Runderbouillon

Een goede soep begint bij een krachtige (zelfgemaakte) bouillon. Bij het maken ervan heb je niet veel nodig.

De basis is heel eenvoudig: runder botten, water en tijd.

Bereiding

Doe de botten in een grote pan en begin altijd met koud water en breng het aan de kook. Doordat de eiwitten dan langzamer stollen is het straks handiger afschuimen. Er gaat best wel tijd in zitten, dan is het misschien wel een idee om een grote pan te maken en ev. later in te vriezen. Voeg matig zout toe, tijdens het inkoken kan de bouillon anders te zout worden. Het zout wordt toegevoegd voor de houdbaarheid en de azijn om de mineralen beter uit de botten te trekken. Laat het even 10 minuten doorkoken. Zet het gas iets lager zodat je de naar boven gedreven eiwitten af kunt schuimen. Herhaal dit een paar keer tot je ziet dat het water helder blijft, zo wordt het een heldere bouillon.

Het water moet net aan koken, een klein beetje borrelen. Laat het deksel van de pan, zo kan de bouillon al een beetje indikken. Laat de bouillon minimaal 6 uur trekken, maar langer geeft een krachtiger bouillon, 10 tot 12 uur is nog beter, op een klein vlammetje. Hierna haal je de botten uit de pan en zeef je de bouillon. Nu kun je de bouillon al gebruiken of nog verder inkoken tot ongeveer de helft, dan is de ingekookte bouillon ‘fond’ geworden en een prachtige basis voor soepen en sauzen. Als fond is het ook handiger invriezen, minder volume!

óf

Stel dat je denkt, “hier gaat wel héél veel tijd in zitten”, dan wij hebben alvast zo’n heerlijke basis runderbouillon voor U gemaakt en in de vriezer bewaard.